Duurzaamheid

LEAVE NO TRACE

We voelen ons vereerd om jaar na jaar terug te mogen keren naar de prachtige groene omgeving van het Julianapark. Daarom hanteren wij een “leave no trace policy”. Dit houdt in dat we proberen om elk bekertje, elke sigaret en elk stukje afval op te ruimen wanneer het festival is afgelopen. Zo laten we het terrein schoon achter.

DUURZAME ENERGIE

Sinds 2022 gebruiken we in het Julianapark 100% HVO diesel in onze aggregaten. De afkorting HVO staat voor ‘Hydrotreated Vegetable Oil’. Dit type diesel wordt, naast de plantaardige oliën, ook geproduceerd uit afval, restoliën en vetten, zoals afgewerkt frituurvet. Daarnaast proberen we zo veel mogelijk van onze stroom in de opbouwfase van het evenement te gebruiken van een vaste elektriciteitsaansluiting, zodat er dan geen aggregaten gebruikt hoeven te worden.

AFVAL

Voor de afvalverwerking op Heamiel werken we samen met Omrin. In 2019-2020 zijn zij winnaar geworden van het award “Duurzaamste bedrijf van Nederland”. Al het afval wat op Heamiel wordt ingezameld wordt gescheiden op de meest milieuvriendelijke manier gerecycled. Het deel restafval dat vervolgens nog over is gaat naar een speciale verbrandingsoven dat het omzet in groene stroom. Van alle plastic bekers (die trouwens biologisch afbreekbaar zijn) tot de draagtrays en je patatbakje. Daarnaast zijn we sinds 2022 volledig cashless, dit scheelt ons duizenden plastic consumptiemunten.

Wat doen we nog meer?
  • Al het wc-papier is van gerecycled materiaal.
  • De spoeltoiletten hebben zuinige waterreservoirs en verbruiken in tegenstelling tot dixies geen grote hoeveelheden chemicaliën.
  • Veel verlichting is inmiddels LED.
  • We bieden ruimte aan maatschappelijke initiatieven zoals “Responsible Young Drivers“.
  • We proberen zoveel mogelijk drukwerk te drukken op FSC-gecertificeerd papier of gerecycled papier.
WAT KUN JIJ DOEN?
  • Een grote vervuiler is CO2 uitstoot. Begin dus bij het begin: Kom op een milieubewuste manier naar ons toe. Kom je uit de buurt? Pak de fiets! Die kun je gratis stallen vlakbij de ingang. Woon je verder weg, kom dan met het OV. Op minder dan 5 minuten loopafstand vind je al een bushalte.
  • Kom je toch met de auto, zorg er dan voor dat alle zitplaatsen benut worden. Carpoolen is gezelliger, goedkoper en beter voor het milieu.
  • Gooi je beker weg in een afvalbak of lever hem in bij de bar. Gooi hem niet op de grond.