Een mooie traditie dreigt te verdwijnen

Afgelopen week heeft het Internationaal Dansfestival Bolsward bekend gemaakt dat het nog één keer het folkloristisch dansfestival organiseert. Daarna is de organisatie helaas genoodzaakt te stoppen. Het bestuur kan tot nu toe geen opvolgers vinden, het wordt financieel steeds lastiger en er is een nijpend tekort aan gastgezinnen voor de dansgroepen.

Als Heamielcomité vinden we het meer dan jammer dat zo’n mooi en kleurrijk evenement verdwijnt. Al 30 jaar zijn het de dansgroepen die vaak letterlijk en figuurlijk kleur geven aan de dagen. Niet alleen tijdens de intocht en de officiële optredens in de sporthal, maar ook juist daarbuiten als een dansgroep tijdens een vrij moment door de stad loopt. Vaak vrolijk lachend, genietend van al het moois in Bolsward en wij genietend van hen.

Dit jaar is misschien wel de laatste kans om je als gastgezin aan te melden. Hoe leuk is het om tijdens de Heamiel een aantal dagen vrij te nemen en je huis open te stellen voor mensen van een dansgroep. Je laat ze proeven van onze cultuur en je krijgt wat van hun cultuur mee zonder dat je ervoor op reis hoeft te gaan. Een win-win situatie. Als klap op de vuurpijl kun je vanwege de vrije dagen ook het hele Heamiel van A tot Z meemaken.

We wensen het bestuur van het Internationaal Dansfestival Bolsward veel succes met editie 2019. We hebben vernomen dat de deur voor bestuursopvolging nog op een kiertje staat. We hopen dat er iemand binnen stapt, want het zou toch zonde zijn als de dansgroepen voorgoed uit Bolsward zouden verdwijnen.

Paul van Dijk
Voorzitter Heamielcomité Bolsward