Heakenginne Femke Nauta: “dressed-up op een boerenwagen Bolsward betreden, is mijn ultieme droom!”

 

“Op de step al van vele kanten ‘myn stadsje‘ binnen gekomen, maar dressed-up op een boerenwagen Bolsward betreden, is mijn ultieme droom!” En die droom komt dit jaar uit, voor de 25-jarige Heakeninginne Femke Nauta. Samen met hofdames Sophie Kroon en Amarins Spijksma vormt zij het Heamieltrio van 2023.

De liefde trok de Bolswardse Heakeninginne onlangs naar Makkum, maar ze is nog altijd veel in onze stad te vinden. “Mijn grote passie zijn de Fryske Hynders van stal ‘De Marne’ aan de rand van Bolsward. Daar breng ik vele uren door voor het trainen en verzorgen van de paarden”, vertelt de keninginne enthousiast. Makkum is ook de plaats waar de 23-jarige hofdame Sophie vorig jaar naartoe verhuisde. “Een beetje stiekem en met een glimlach stelde ik mij voor hoe Femke, Amarins en ik in juni op het bordes zouden staan”, zegt ze stralend. ‘En nu mag het hoge woord eruit. Soms geloof ik nog steeds niet helemaal dat wij het Heamieltrio voor 2023 mogen vormen!’ Communicatiestudente Sophie kan niet wachten om de magie van het Heamiel van zó dichtbij te mogen meemaken. Ook hofdame Amarins kijkt er ontzettend naar uit. ‘Sinds kort woon ik samen met mijn vriend en hebben we uitzicht op het park, nota bene. Dé plek waar Bolsward Heamiel viert.’ Dat had zo moeten zijn, denkt ze dan. Amarins is evenals Sophie 23 jaar oud en is een échte Boalserter Oliekoek! Deze pabo studente is fanatiek korfbalspeelster en traint op dit moment ook nog voor de stepelfsteden: een sportieve dame, dus. 

Femke glimlacht en vertelt dat ze op dit moment ook voor de stepelfsteden traint. ’Deze hoop ik op 28 mei voor de derde keer te volbrengen en daarna gaat de focus volledig op Heamiel!’ Ondanks haar drukke bestaan spookt Heamiel dagelijks door Amarins haar hoofd en ook Sophie heeft de afgelopen maanden al héél veel gedagdroomd over de komende Heamieldagen. Ze kan ook niet wachten om haar ouders in dit avontuur te betrekken: ‘Mijn moeder was een aantal jaar Heamielfotograaf en ook zij droomde ervan dat ik ooit in de positie van hofdame terecht zou komen… Nou mam, pak je camera er maar bij! Tot op de rode loper!’ 

Samen met hofdames Amarins en Sophie nodigt heakeninginne Femke u van harte uit voor Heamiel 2023: ‘Kom, kijk en geniet! Dan maken we er samen een onvergetelijk Heamielfeest van. Wij hebben er zin in!’, besluit de heakeninginne van 2023 haar verhaal. 

Heamiel begint op woensdag 21 juni en duurt tot en met 25 juni.

Fotograaf: Martina Ketelaar
Kleding: Lava Bolsward
Visagie: The Saloon Bolsward
Haar: Studio Chantal 

Op de foto van links naar rechts: Sophie Kroon, Femke Nauta, Amarins Spijksma