Heakeninginne Eline de Boer: “We gaan er een beestachtig mooi Heamiel van maken”

 

Eline de Boer is de Heakeninginne van Heamiel 2022. Hofdames Douwina Rijpkema en Maureen Minnema wijken eind juni niet van haar zijde. Het trio verheugt zich op het feest, na twee corona-edities wordt er flink uitgepakt. Het belooft een zeer speciale editie te worden.

Meer dan twee jaar hebben de dames hun mond moeten houden. “Begin 2020 zijn Eline, Douwina en Maureen al benoemd, maar corona gooide telkens roet in het eten”, aldus Gretha Visser van het Heamiel Comité. “De dames wilden ‘in de kast’ blijven tot er weer een écht Heamiel zou plaatsvinden. Een ontzettende prestatie!”

Supertrots
Heakeninginne Eline is blij dat het hoge woord er nu eindelijk uit is. “Op het laatst had ik er wel moeite mee om het geheim te houden”, bekent de 26-jarige paardenliefhebber uit Wommels, die als pedagoge in een gezinshuis werkt. “Want ik ben supertrots natuurlijk. Ik heb zeven jaar gewerkt bij Lunchroom Miedema en zo Heamiel van nabij meegemaakt, een prachtig en gezellig feest. Toen ik twee jaar geleden klaar was met mijn opleiding tot pedagoge, ik woonde toen nog bij mijn ouders in Wons, was dat hét moment om een Heamielbrief te schrijven naar het comité.”

Kapsalon
Ook hofdame Douwina (24) uit Easterein voelt zich vereerd. “Vanaf mijn vijftiende werkte ik bij Kapsalon Bleeker en gedurende de Heamieldagen komt het trio hier iedere ochtend om hun haar te laten doen. Hierdoor kreeg ik veel verhalen mee. Ik dacht: ooit, op een dag, wil ik dat ook. En nu mag ik zelf in die stoel zitten!” Douwina opent deze maand in Easterein haar eigen haar- en nagelsalon. Ze groeide op in Hichtum en zat in Bolsward op school. “Ik kom nog dagelijks op de boerderij van mijn ouders, want daar staan mijn twee Fryske hynders.”

Verbinding
Hofdame Maureen werd 22 jaar geleden geboren en woont sinds haar tweede levensjaar in Bolsward. Ze verhuisde in 2017 naar Amsterdam en volgt daar nu aan de universiteit de master (neuro)filosofie. Maureen is ook vrijwilliger bij een klimaatorganisatie, heeft een bijbaan in het middelbaar onderwijs en speelt dwarsfluit bij een studentenorkest. Tussen al deze stadse fratsen door komt ze graag terug voor haar familie en vrienden, de ijsbaan en de Fietselfstedentocht. “Ik blijf een echte Friezin!” Met Heamiel is ze ook altijd van de partij. “Ik vind het prachtig om te zien hoe het feest iedereen met elkaar verbindt. Er is voor ieder wat wils!’
De afgelopen twee coronajaren deed het trio, heel stiekem, gezamenlijk mee aan bingo’s en andere online Heamielactiviteiten. “Zo hebben we elkaar goed leren kennen”, zegt Douwina. Maureen: “Maar ik ben blij dat Heamiel nu weer met vol enthousiasme gevierd mag worden.” Heakeninginne Eline verwacht dat het een zeer speciale editie wordt. “Want ik denk dat iedereen behoefte heeft aan saamhorigheid en feest. We gaan er een beestachtig mooi Heamiel van maken.

Heamiel begint op woensdag 22 juni en duurt tot en met zaterdag 25 juni. Het programma vind je hier.
Fotograaf: Martina Ketelaar
Kleding: Lava Bolsward
Op de foto van links naar rechts: Maureen Minnema, Eline de Boer en Douwina Rijpkema.