Ringrijderij

Woensdag | 20:15 uur - Binnenstad

Powered by Visser Transport

Na de intocht met de Heakeninginne en de Hofdames, volgt traditiegetrouw het ringrijden.

Aan het Ringrijden nemen combinaties deel die bestaan uit traditionele sjezen en Friese paarden. De spannende wedstrijd wordt gereden om de zilveren Heamiel Swipe, een prestigieuze prijs.

Alle deelnemers aan de ringsteekwedstrijden zijn in het bezit van een krompanelen sjees. Dame en heer dragen het Friese kostuum, dat ongeveer stamt uit het jaar 1850. Alle combinaties hebben een Fries paard voor de authentieke sjezen gespannen. Een aantal keren per jaar verschijnen deze schitterende combinaties in diverse dorpsstraten om het publiek te vermaken en uiteraard wordt er gestreden om de felbegeerde prijzen . De ringrijders worden bijgestaan door een aantal juryleden en een speaker. Samen zorgen zij ervoor dat het folkloristische ringsteken, zoals dat vroeger ook zo vaak werd gedaan, in stand wordt gehouden.

Deze prachtige traditie is te zien na de intocht op woensdag avond rond 20:15-20:30 uur. Route Marktstraat-Jongemastraat.

Natuurlijk zullen ook de dames van het Heamieltrio in de sjees plaatsnemen en een poging wagen zoveel mogelijk ringen te steken. Komt dat zien!